Постмодерністська кулінаристика Джуліана Барнса

  • N. G. Veligina Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
Ключові слова: Джуліан Барнс, Елізабет Девід, есе, есе про мистецтво, постмодернізм, новий історизм, кулінарна письменниця

Анотація

Розглядаються особливості художнього втілення принципів «нового історизму» в малій прозі Джуліана Барнса, об'єднаній кулінарною темою. Проаналізовано есе «Земля без брюссельської капусти» (2002), обрані нариси збірки «Педант на кухні» (2003) та оповідання «Апетит» (2004). Відправною точкою міркувань письменника про Елізабет Девід, кулінарну письменницю і героїню першого нарису, стають не спогади знайомих або вивчення архівів, а уважний стилістичний аналіз її власного слова — одного з рецептів. Аналіз рецепта обертається культурологічним дослідженням повсякденного життя післявоєнної Британії, так само, як міркування про англійців на кухні в есеях збірки «Педант на кухні» — постмодерністським вивченням специфіки англійськості. Символічний збірний образ педантичного англійця, авторська маска есеїстики, набуває плоті в герої оповідання «Апетит», а кулінарна тема стає засобом психологічного аналізу сімейної драми.

Посилання

Гринблатт С. Формирование «я» в эпоху ренессанса: от Мора до Шекспира. // Новое литературное обозрение. – 1999. - № 35 [Электронный ресурс] / Стивен Гринблатт. Режим доступа: http://magazines.russ.ru/nlo/1999/35/grinblat.html

Barnes J. Something to Declare / Julian Barnes. L.: Picador, 2002. – 318p.

Barnes J. The Pedant in the Kitchen // The Guardian. – 1. 03. 2003 14. 06. 2003 [Электронный ресурс] / Julian Barnes. Режим доступа: http://www.guardian.co.uk/search?q=Julian+Barnes+The+Pedant+in+the+Kitchen&date=date%2F2003

Barnes J. The Lemon Table / Julian Barnes. - New York: Vintage Books, 2005. – 241p.

Fort M. Too much of a good thing // The Guardian. 2. 11. 2003 [Электронный ресурс] / Mattew Fort. Режим доступа: http://www.guardian.co.uk/books/2003/nov/02/houseandgarden.foodanddrink

Izzard T. The Pedant in the Kitchen by Julian Barnes [Электронный ресурс] / Tanya Izzard. Режим доступа: http://20thcenturyvox.blogspot.com/2011/02/pedant-in-kitchen-by-julian-barnes.html

Jakemann J. The best possible taste // The Times Literary Supplement. – 5. 12. 2003 [Электронный ресурс] / Jane Jakeman. Режим доступа: http://www.the-tls.co.uk/tls/reviews/

Kaufmann J-C. The meaning of Cooking / Jean-Claude Kaufmann. Cambridge: Polity Press, 2010. – 280p.

Robinson O. Why do they hate us? // The Observer. – 23. 03. 2004 [Электронный ресурс] / Oliver Robinson. Режим доступа: http://www.guardian.co.uk/books/2004/may/23/1#history-link-box

Short F. Kitchen Secrets: The Meaning of Cooking in Everyday Life / Frances Short. – New York: Berg, 2003. 168p.

Опубліковано
2018-12-28
Як цитувати
Veligina, N. G. (2018). Постмодерністська кулінаристика Джуліана Барнса. Від бароко до постмодернізму: збірник наукових праць, 1(22). https://doi.org/10.15421/361807